Back

Message

MFA Gerwen: klaar voor vernieuwing en verduurzaming

De plannen waren al een tijdje onderwerp van gesprek en nu is het zover: de verbouwing van de multifunctionele accommodatie (MFA) Dn Heuvel in Gerwen gaat van start. Niet alleen de gemeente kan niet wachten om dit gebouw te vernieuwen en te verduurzamen, ook Frans van Maasakkers, voorzitter Stichting Sociaal Culturele Activiteiten (SSCA) is content met de plannen. Van der Horst is na een aanbesteding gekozen als uitvoerende bouwpartner. Studio STRK was verantwoordelijk voor het ontwerp. Op dinsdag 12 maart waren alle partijen aanwezig bij de officiële sloophandelingals startsignaal.

Maatschappelijk en duurzaam
Met duurzaamheid, maatschappelijk vastgoed en mobiliteit in zijn portefeuille, is Sandor Löwik de verantwoordelijke wethouder van dit project. Dit idee liep al tijdens de vorige bestuursperiode, aldus Sandor. Mijn voorgangers verdienen complimenten voor het feit dat we hier nu staan. Er spelen twee wensen rondom het Dorpshuis. Allereerst willen we het pand verduurzamen en toekomstbestendig maken. Daarnaast willen we graag dat het gebouw multifunctioneel gebruikt kan worden en dat het uitnodigt om binnen te lopen. Daarbij vinden we drie facetten belangrijk: sociaal, cultureel en sportief.

Stichting SSCA heeft ook een grote rol gehad in de plannen voor het MFA, vertelt Sandor. Zij hebben volop meegedacht en bij de gebruikers en dorpsgenoten alle wensen en ideeën opgehaald. Daarnaast gaan zij zelf aan de slag om te helpen bij de afbouw. Die betrokkenheid zie ik graag. Dat de verenigingen dit samen oppakken, laat de kracht van een dorp zien.

Het gevoel bij bouwpartner Van der Horst is goed. Zij kwamen als beste uit de aanbesteding kijkend naar prijs-kwaliteitverhouding en hebben veel ervaring met dit soort projecten, deelt Sandor. Ook het uitgebreide plan van aanpak met daarin de omschreven maatregelen om overlast te beperken, de aangedragen optimalisaties om het plan te verbeteren en de planning hebben bijgedragen aan de gunning.


Een multifunctioneel pand voor alle verenigingen
Frans van Maasakkers is als voorzitter van Stichting SSCA Dn Heuvel al jaren bezig met de plannen rondom het Dorpshuis. We willen het gebouw aanpassen aan de wensen die er leefden in het dorp. Daarnaast wil de gemeente de bestaande gymzaal loskoppelen van de basisschool, zodat wij deze kunnen beheren en de zaal vaker ingezet kan worden. Daarbij vinden we het belangrijk dat het gebouw meer functies krijgt, maar ook dat er meer activiteiten tegelijk kunnen plaatsvinden.

Met de indeling van de nieuwe ruimtes is daarmee rekening gehouden. Zo komt er een speciale ingang voor de gymzaal. Frans: We krijgen ook een nieuwe ontmoetingsruimte die straks vanuit meerdere zijden te benaderen is. Ideaal voor dorpsfestiviteiten. Wat we ook heel belangrijk vinden, is de zichtbaarheid van de activiteiten in het dorpshuis. Daarom komt aan de voorzijde van het gebouw veel glas, zodat iedereen naar binnen kan kijken en ziet wat voor leuke dingen er plaatsvinden.

Voor en door dorpsbewoners
Dat dit een dorpshuis moet worden voor én door dorpsbewoners, is duidelijk. We kregen een stem en mochten meedenken over waaraan het pand moest voldoen, vertelt Frans. We organiseerden vergaderingen met gebruikers, huurders en andere mensen uit het dorp. De Dorpsraad hield een enquête met vragen over wat mensen graag zouden terugzien. Met al die wensen is de architect aan de slag gegaan om te komen tot een ontwerp. Dit is meerdere keren gepresenteerd, en daar is het huidige plan uit voortgekomen. Maar hier stopt onze rol nog niet. We zorgen zelf ook voor een stukje afwerking. Zo plaatsen we de bar, leggen we een vloer en gaan we aan de slag met schilderwerk. Dat geeft ook aan dat mensen in Gerwen bereid zijn de handen uit de mouwen te steken. Om samen iets moois te maken van een pand waar we allemaal plezier van hebben.

De verenigingen werken in de afbouw dus samen met Van der Horst. Frans vertelt: We wilden graag inspraak in de fases waarin de bouw zou plaatsvinden, zodat de verenigingen er zo min mogelijk last van hebben. Van der Horst heeft ervaring in het verbouwen van MFAs en weet precies welke problematiek er speelt voor gebruikers en verhuurders. Zij communiceren helder en proberen de bouwfase zo kort mogelijk te houden.


Transparante communicatie en heldere planning
Koen Evers, uitvoerder bij Van der Horst, gaat het werk op de bouwplaats aansturen en coördineren. We weten hoe belangrijk het is om iedere partij zorgvuldig te betrekken en helder te communiceren. Er zijn zoveel gebruikers, met ieders belang houden we rekening. Daarnaast zorgen we voor zo min mogelijk overlast. Natuurlijk kun je dat nooit helemaal voorkomen, maar door duidelijke informatie te delen beperk je dit. Bovendien is het voor een goed doel: zorgen dat het buurthuis een nog betere functie krijgt voor het dorp Gerwen. Door met elkaar in gesprek te blijven en duidelijke afspraken te maken, zorgen we ervoor dat er een mooi gebouw neergezet wordt waar de gemeente en de inwoners trots op kunnen zijn. Daarbij houden we ook het budget goed in de gaten. Voor de gebruikers en opdrachtgever willen wij het maximale uit iedere euro halen en denken daar continu over mee.

Duurzaam en toekomstbestendig
Een groot deel van het budget gaat op aan zonnepanelen en het plaatsen van een warmtepomp. Als we klaar zijn, is het een energiezuinig gebouw. Compleet gasloos en toekomstbestendig. Daarmee voldoen we aan de wensen van de gemeente en halen we het maximale uit het pand en het budget, sluit Koen af.

Openingshandeling 12 maart
Dinsdag 12 maart was de officiële openingshandeling van de verbouwing. Een speciaal moment voor het dorp Gerwen. Wethouder Sandor Löwik, voorzitter Stichting SSCA Frans van Maasakkers en Ted van Schijndel (commercieel directeur Van der Horst) waren hierbij aanwezig. Alle partijen zijn er klaar voor en kijken uit naar een prachtige, nieuwe multifunctionele accommodatie; de huiskamer van Gerwen.
 

Foto:
Wethouder Sandor Löwik verricht de eerste officiële sloophandeling.

Average (0 Votes)

No replies found..